Снимка: БГНЕС
fallback

Икономиката на еврозоната не показва признаци на стагнация въпреки вече видимите ефекти от войната в Украйна за Стария континент, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард , цитирана от БТА.

"Предвид вече започналото възстановяване на икономиката, не се вижда стагнация нито за 2022, нито за 2023, нито за 2024 г.", продължи шефката на ЕЦБ в отговор на въпрос за опасенията от "стагфлация".

Oще по темата

При лош сценарий, ако войната се проточи и има тежки отражения върху снабдяването с енергия например, растежът ще спадне до 2,3 на сто тази година и през 2023 г., а през 2024 година - до 1,9 на сто, прогнозира ЕЦБ.
Повишаването на цените на суровините и вероятните големи нарушения на веригите за доставки заради руската инвазия в Украйна пораждат опасения от световно забавяне на икономиката в момент, когато всички излизат от две години пандемия.

Еврозоната може да изгуби 1,4 пункта от растежа си за една година заради войната в Украйна, прогнозира миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ЕЦБ от своя страна преразгледа по-рано през март към понижение прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,7 на сто за тази зима.

Що се отнася до инфлацията, франкфуртската институция очаква 5,1 на сто тази година, като темпът може да скочи до 7,1 на сто при тежък сценарий на конфликта. Показателят обаче ще спадне до 2,7 на сто през 2023 г. и 1,9 на сто през 2024 г., прогнозира ЕЦБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 години

лагард и кристалина ще ги държат макар и компроментирани много неща знаят

29

Анонимен

преди 2 години

То с 2 млн. евро (без рушветите) заплата и аз ще съм оптимист, на тази единият плякор й е "Мадам с 10 хл. евро чанта" .

28

Анонимен

преди 2 години

Тази нали я осъдиха при това официално е осъдена, какво прави в ЕЦБ или това са новите европейски ценности? Борба срвщу корупцията, на това могат са глупавите българи да вярват!

fallback