Снимка: БГНЕС

Две седмици след като Русия започна най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, предприятията на целия континент вече са в различен стадий на отчаяние от последиците за човешкия живот.

Кризата заради човешкото страдание в Украйна, чието по-широко икономическо въздействие накара представителите на Европейската централна банка да ускорят оттеглянето на стимулите тази седмица, застрашава бъдещето на целия контенент - от земеделието в южната част до производственото ядро на еврозоната в Германия и Франция.

Основното оплакване е от нарастващите разходи за енергия, въпреки че нарушените вериги за доставки, санкциите и опасенията за предстоящ спад в търсенето също натежават върху предприятията. Внезапният шок от близката война, съчетан с широки последици и с неясна продължителност, ще окаже натиск върху правителствата да смекчат удара, както и ще постави на изпитание решимостта им да се противопоставят на Русия.

Не знам какво да правя, ако войната в Украйна продължи още дълго", заяви испанският свиневъд Лоренцо Ривера в интервю тази седмица. "Или трябва да задържа производството - или да прекратя дейността си завинаги."

Ривера, чиито 200 свине майки са повече от хората в Пелеас де Арриба, селището в Северна Испания, където живее, от известно време търпи увеличение на разходите - първо за електроенергия, после за гориво, а след това и за храна за животните. Всичко това е било поносимо, докато не избухва война в другия край на континента.

Причината за затрудненията е зависимостта на Европейския съюз от Украйна за повече от половината от доставките на царевица - основен източник на фураж за прасетата. Тъй като фермерите нямат достъп до обработваемите площи, анализаторите намаляват прогнозите за реколтата и износа с до една трета, което доведе до най-високите цени от около десетилетие. 

Географията на кризата причинява и други икономически сътресения. В Германия, сърцето на икономиката на еврозоната, Porsche AG спря производството на своя електромобил Taycan в Щутгарт, защото не разполага с произвежданите в Украйна електропроводници. Междувременно компанията майка Volkswagen AG спря износа за Русия и производството в автомобилния завод в Калуга край Москва.

Най-тежко е въздействието върху енергетиката. Ако сегашните цени се запазят, допълнителните разходи за внос на газ и петрол ще доведат до шок за приходите в размер на 550 млрд. евро (605 млрд. долара) или 4,5% от годишния брутен вътрешен продукт, според икономиста на JPMorgan Грег Фузеси. Сега Goldman Sachs смята, че инфлацията ще достигне към 8%, а еврозоната ще претърпи свиване през второто тримесечие.

За много от предприятията в еврозоната този натиск е незабавно катастрофален. Едва през декември Groupe Kramer на Мануел Родригес придоби вековна фабрика за порцелан в Източна Франция, наречена Jurassienne de Ceramique Francaise. Сега той е взел болезненото решение да я приспи в зимен сън.

"Ако трябва да платим сметката за газ, която се е увеличила 10 пъти, ще се ударим в стената", казва той. "Нямаше да имаме друг избор, освен да подадем молба за обявяване в несъстоятелност и да затворим фабриката".

На юг, покрай бреговата линия на Италия, спираловидните цени на горивата също доведоха до невъзможност на много траулери да излязат в морето и предизвикаха едноседмична стачка на рибарските плавателни съдове. Карло Листа, собственик на магазин за риба в римския квартал Монтеверде, казва, че ефектът е драматичен.

"Около 80% от риболовните кораби са спрели работа поради рязкото повишаване на цените на горивата", казва той. "Отиваш там и може би има една лодка, един човек наддава, после друг и цената просто се покачва - който наддава повече, получава рибата. Цените просто растат и растат."

Недоволните рибари призовават италианското правителство да направи нещо за тяхното затруднено положение, освен 16-те милиарда евро, които вече са похарчени за защита на потребителите и компаниите от нарастващите разходи за енергия.

Тази молба се чува в целия континент. В Испания министър-председателят Педро Санчес вече удължи срока на действие на поредица от данъчни облекчения в областта на енергетиката до края на юни. Португалия ще намали данъците върху горивата от петък, а други страни вероятно ще предприемат подобни действия.

Тъй като ЕС също е подложен на натиск да действа, лидерите ще обсъдят кризата във Версай в петък. Според испанския министър на земеделието Луис Планас една от мерките, които блокът може да обмисли, е да отмени временно забраната за внос на генетично модифицирани зърнени култури от САЩ и Южна Америка, за да помогне на земеделските стопани, които се борят с прекъсването на доставките.  "Ако доставките на газ бъдат спрени, Германия и Източна Европа почти сигурно ще бъдат изправени пред съкрушителен удар върху производството, което ще тласне еврозоната към рецесия", пише Bloomberg Economics.

Политическите последици от свиването на разходите за живот в крайна сметка вероятно ще поставят на изпитание решимостта на континента да продължи да се противопоставя на Русия в момент, когато нейният президент Владимир Путин заплашва да спре доставките на газ, възлизащи на около една трета от потреблението в ЕС.

"Това е Дамоклев меч", казва Ив Дюбиф, чийто дядо е основал текстилната фабрика "Тенторей", работодател на 50 души в Североизточна Франция, която произвежда 5 милиона метра плат годишно. При тези обстоятелства бизнесменът казва, че държавата ще трябва да възобнови мерките, използвани по време на Covid, за да осигури помощ за фиксираните разходи и за съкращаването на работниците. "Ако има ембарго и се наложи да намалим производството си, независимо от цената на газа, ще възникне въпросът дали ще бъдем компенсирани от държавните органи."

Макар че подобни предизвикателства вероятно ще фокусират вниманието на правителствата през следващите седмици, най-непосредствената задача за справяне с икономическите последици е оставена на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард. В четвъртък длъжностните лица ускориха изтеглянето на стимулите, като представиха прогнози, според които инфлацията през тази година ще бъде средно 5,1%. Войната представлява "значителен риск за повишаване" на цените, заяви тя.

Родригес, предприемач от Франция в областта на керамиката, гледа на тази заплаха с ужас. Той предупреждава, че

Още по темата
.

"Има ефект на доминото", казва той. "Всички големи промишлени предприятия на планетата имат един и същ проблем. В повече или по-малко дългосрочен план всички ние ще се сблъскаме с проблема с твърде скъпия газ."

Още анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase