Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова днес Европейския парламент за особено внимание към децата бежанци от Украйна.

С просълзени очи тя съобщи, че някои от децата, които пристигат по границите на ЕС непридружени, биват взимани от непознати, които се представят за техни роднини, а всъщност това са участници в канали за трафик на хора. Длъжни сме да защитим тези деца, трябва да направим много повече, призова Йохансон, цитирана от БТА.

Войната скоро няма да свърши, руският президент Владимир Путин води безмилостна война, по-лошото предстои, предупреди тя и призова за отваряне на хуманитарни коридори в Украйна.

Тя отбеляза, че досега около два милиона украински бежанци са пристигнали в ЕС, като много от украинките, които пресичат граница, пътуват само с една торбичка принадлежности и с деца в ръце.

Йохансон поздрави европейците, проявили човечност с предоставянето на помощ на украинските бежанци. Тя уточни, че досега ЕС е отпуснал половин милиард евро за хуманитарни дейности в Украйна и в страните от ЕС, 120 милиона евро за украинския бюджет, 1,2 млрд. заеми за Киев, 85 милиона евро за хуманитарна помощ, а европейските държави самостоятелно са осигурили още 100 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase