Снимка: БГНЕС

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Тази седмица Унгария се присъедини към инициативата на осем държави от ЕС за започване на преговори за членство с Украйна. Будапеща обаче се противопостави на идеята да бъдат превозвани оръжия за Украйна през унгарска територия

Петдесет и осем годишният Орбан ще се яви на избори след малко повече от четири седмици, но предизборната му кампания бе усложнена от растящата инфлация, замразяването на европейски средства във връзка със спорове за спазването на демократичните стандарти в Унгария и от неблагоприятните последици на войната в Украйна.

"Ние осъждаме руската атака, тъй като те започнаха война срещу Украйна", заяви националистът Орбан в интервю за информационния портал mandiner.ru, което бе публикувано днес.

"Страните (в конфликта) следва да се завърнат на масата за преговори възможно най-скоро. Цяла Европа трябва да работи за мир", изтъкна унгарският премиер.

Орбан, който е критикуван от унгарската опозиция заради приятелските си отношения с Москва, заяви, че отношенията на Унгария с Русия до съвсем скоро са били "балансирани и справедливи", но отбеляза в същото време, че войната е създала нова ситуация.

Орбан каза още, че все пак не вижда причина за преустановяване на енергийните връзки с Русия.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase