Снимка: БГНЕС

Основните държави износителки на газ заявиха, че не могат да гарантират запазване на цените или доставките на среща на върха, засенчена от задълбочаващата се криза в Украйна, която доведе до рекордно високи цени в Европа.

Емирът на Катар, който бе домакин на разговорите, заяви, че производителите на газ работят за осигуряване на "надеждни и сигурни" доставки, след като опасенията на Европа относно доставките от Русия бяха допълнително засегнати от решението на Германия да спре проекта за газопровод "Северен поток-2".

Министърът на енергетиката на държавата от Персийския залив заяви, че страната му ще помогне на Европа, доколкото е възможно, но че безпрецедентните цени, плащани от европейските потребители, са "в Божиите ръце".

Лидерите и министрите от 11-членния форум на страните износителки на газ се срещнаха, след като руският президент Владимир Путин официално призна двата отцепнически региона в Украйна за независими и изпрати войски. В отговор Германия замрази огромния газопровод от Русия.

Тъй като Русия е ключов член на форума на износителите, кризата в Украйна не е била спомената нито в разговорите, нито в заключителното изявление, твърдят официални лица. Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов не спомена напрежението, но заяви пред форума, че "руските компании са напълно ангажирани със съществуващите договори" за доставка на газ.

Съединените щати поискаха от Катар да помогне на Европа, ако доставките бъдат прекъснати, но неговият министър на енергетиката Саад Шерида ал-Кааби заяви, че страната му не може да спаси Европа сама. На Русия се падат около 40% от европейския пазар, а на Катар - 5%. Би било "практически невъзможно" една държава да замени това количество газ, заяви Кааби на пресконференция. Доставките на Катар са обвързани също с дългосрочни договори, много от които с азиатски държави, включително Япония, Южна Корея и Китай.

"Готови сме да доставяме повече и работим по това", каза той по повод исканията на Европейския съюз.

Кааби заяви, че 10-15% от доставките по дългосрочните договори на Катар потенциално могат да бъдат пренасочени. Той обаче настоя, че рекордните цени в Европа се коренят в липсата на инвестиции преди кризата в Украйна.

"Запазване на стабилността на пазарите"

Катар и други страни производителки искат дългосрочни договори за срок до 25 години, за да "подкрепят" огромните инвестиции, направени в добива, преработката и преноса на газ.

"Всичко, което се случва днес в ценообразуването, се дължи основно на липсата на инвестиции и ще е необходимо време, за да се навакса", каза той.

Запитан дали европейските потребители ще трябва да плащат повече заради кризата в Украйна, Кааби отговори: Това е в Божиите ръце, а не в моите, не мога да коментирам бъдещето".

В изявлението от срещата на върха не се коментира увеличаването на доставките и се подчертава необходимостта от дългосрочни договори и инвестиции.

Но емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, заяви, че страните от форума "работят усилено, за да осигурят надеждни и сигурни доставки на природен газ на световните пазари и да запазят стабилността на тези пазари".

Емирът заяви, че форумът иска по-интензивни разговори с вносителите на газ, "за да се гарантира сигурността на доставките на природен газ и стабилността на световните пазари на газ".

Още преди рязкото покачване на цените на енергията през изминалата година големите страни производителки на газ заявиха, че се нуждаят от дългосрочни договори, за да гарантират доставките за потребителите.

Доскоро Европейският съюз се противопоставяше на типичните за отрасъла договори за 10, 15 и 20 години. Но Катар и други страни твърдят, че дългосрочните договори са необходими, за да се покрият огромните инвестиции, необходими за увеличаване на производството.

На срещата на върха присъстваха също президентите и министър-председателите на Алжир, Иран, Мозамбик, Екваториална Гвинея и Тринидад и Тобаго.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че страната му иска да увеличи производството и износа, но е възпрепятствана от това, което той нарече "жестоки и неестествени" санкции на САЩ срещу страната му.

Големите сили преговарят с Иран за съживяване на споразумението, регулиращо спорната му ядрена програма, което би могло да осигури облекчение от осакатяващите санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase