Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова за спокойствие на фона на приближаващия се към Париж "Конвой на свободата".

"Винаги сме защитавали правото да се протестира, но се нуждаем от съгласие и повече колективна доброжелателност", каза Макрон пред вестник "Уест Франс" и същевременно призова за спокойствие.

Още по темата

Той определи исканията на протестиращите като напълно справедливи и заяви, че разбира умората на обществото, особено на младите, от продължаващата вече две години пандемия.

Френският президент отбеляза, че Омикрон вълната на коронавируса отслабва и властите са отменили част от ограниченията, в това число и носенето на маски в закрити помещения, където се изисква санитарен пропуск. Макрон потвърди и че на 16 февруари отпадат ограниченията за баровете и ще отворят врати нощните клубове. Но по думите му няма гаранции, че няма да се появи нов щам, затова, докато обстановката в болниците остава усложнена, властите ще запазят ограниченията, свързани с ваксинационните пропуски.

Вдъхновени от демонстрациите под лозунга "Конвой на свободата" в Канада, шофьори от редица градове на Франция се очакваше да се съберат край Париж и да не се подчинят на полицейската заповед да не влизат в града.

За да задържат настрана конвоя от столицата, френските власти мобилизираха хиляди полицаи, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

На местата за плащане на пътни такси по основните пътни артерии са разположени контролно-пропускателни пунктове, а в центъра са поставени заграждения преди планираните за уикенда митинги от протестиращите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase