Снимка: Pixabay
fallback

През периода януари - октомври 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 24.1% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 37 006.8 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.9% от износа за държавите - членки на ЕС.

През октомври 2021 г. износът за ЕС нараства с 26.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4 216.8 млн. Лева. През периода януари - октомври 2021 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2020 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (117.8%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (69.8%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (17.1%).
Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - октомври 2021 г. се увеличава с 25.0% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 37 318.2 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия  и Унгария.

През октомври 2021 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 22.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4 118.4 млн. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - октомври 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (134.6%). Спад не се наблюдава в нито един от секторите.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през периода   януари - октомври 2021 г. е отрицателно и е на стойност 311.4 млн. Лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

е сега ЕС щяло да съди Путин , не вкарвал техни стоки в Русия , те ще му определят , недостиг на стоки , вкл руско пр няма

23

Анонимен

преди 2 години

англия са най хитри ,по най бърз начин излязоха от този съюз , след анализ , че това им донася повече вреди отколкото ползи

22

Анонимен

преди 2 години

Затова никой навремето не не направи референдум за да ни пита искаме ли членство в този ЕС!!!И ни вкараха там именно за да си прибират парите а ние да ядем б0клуците на т.н."демократични" държави.От страна с развита икономика и на 27-мо място в света по икономическо развитие сега сме на дъното.То и от писане по сайтове ако имаше полза...Не искам и да мисля какво ги чака нашите деца,внуци и правнуци.Ако все още съществува България...Като гледа последните 32 г. май няма да пребъде.Дано греша!!!

fallback