Снимка: Pixabay
fallback

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят на последното за тази година съвместно заседание в Брюксел въпросите с пандемията, цената на енергията и миграцията. Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до участниците в предстоящата среща, съобщи БТА.

Мишел отбелязва, че основна ще бъде темата за борбата с коронавируса, като ще бъде отбелязана отново нуждата от имунизиране и от поставяне на допълнителни дози ваксина.

Не трябва да щадим усилия за борба с колебанията и дезинформацията, заявява той по този повод.

Предвижда се участниците в срещата да се запознаят с най-новите оценки за състоянието на пазарите на енергия и да обсъдят предложенията на Европейската комисия за противодействие на ценовия натиск. Европейският съвет ще разисква също взаимодействието с държави извън ЕС по отношение на миграцията.

На срещата ще бъдат обсъдени още обстановката, предизвикана от Беларус по границата с ЕС, както и руските действия по границата с Украйна. Предвижда се участниците да разговарят за европейската стратегия за сигурност в следващото десетилетие, както и за взаимодействието с НАТО.

В навечерието на заседанието на Европейския съвет в четвъртък, лидерите на страните от ЕС и на европейските институции ще участват утре в съвместно заседание със своите колеги от държавите от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. Срещата ще бъде възможност да се потвърди стратегическата важност на този регион за ЕС, отбелязва Мишел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 2 години

А какъв ще е рангът на представителя на Държавния департамент на САЩ?

70

Анонимен

преди 2 години

До 71"Май ще гоним левчето???" - така и трябва! Нали искаме да сме като в ЕС.

69

Анонимен

преди 2 години

Математиката идва от овчарите. Броенето на овце е първата математика. Първият математик е овчар.

fallback