Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на вътрешните работи на Испания разследва случай на заплахи срещу семейство в Барселона, което е поискало детето им да учи поне 25 % от предметите на испански език в Каталуния, както постанови Върховният съд. Новината обяви министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка в Брюксел, предаде БНР.

Според министъра семейството на малолетното дете е подало жалба до прокуратурата, в която се казва, че освен сина им те също са подложени на всекидневен тормоз както в личните си контакти, така и в социалните мрежи. В момента се разследват заплахи в Twitter, в които се призовават родителите да си вземат детето и да напуснат Каталуния, защото испанците не са желани на нейна територия.

В този смисъл министърът подчерта, че е важно "да се гарантира съвместното съществуване" и "сигурността на гражданите".

Междувременно сдружението „Говорим испански“ е подало жалба до Върховния прокурор на Каталуния срещу авторите на различни интернет съобщения, адресирани до семейството на малолетното дете.

Случаят предизвика бурни политически реакции. Председателят на парламентарната група на Социалистическа каталунска партия в местния парламент и бивш министър на здравеопазването Салвадор Ила заяви, че трябва да "спре политизирането на използването на езика в образованието“.

Опозиционната консервативна Народна партия заедно с „Гражданите“ и „Вокс“ пък призоваха правителството да спрат тормоза срещу испанците в Каталуния. Според тях държавата се развива зле, ако правителството не може да гарантира, че децата в Испания ще учат на испански език поне 25 % от часовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase