Снимка: БГНЕС
Папа Франциск от вчера е на визита в Гърция. А днес посети бежанския лагер Кара Тепе на остров Лесбос, съобщи гръцката телевизия Скай, предаде Bulgaria ON AIR. Папата беше придружаван от президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.
 
"Тук съм, за да видя лицата ви, за да ви погледна в очите. (Това са) очи, пълни със страх и очакване, очи, които са видели насилие и бедност", каза папата пред кандидатите за убежище.
 
Франциск подчерта, че миграцията е проблем на целия свят.
 
Той отбеляза, че Гърция "се намира в затруднение" и каза, че "големите въпроси трябва да се посрещат съвместно, защото в днешния свят откъслечните решения не са достатъчни. И докато ваксинацията в световен план напредва с усилия и изглежда, че нещо се случва въпреки многото забавяния и несигурност, (също) в борбата с климатичните промени, всичко говори за едно ужасяващо бягство от отговорност по отношение на миграцията. А тук става дума за хора, за човешки животи! Бъдещето ще бъде светло, само ако се помири с най-уязвимите. Защото, когато отблъскваме бедните, отблъскваме мира!"
 
Папа Франциск отново подчерта, че едностранните действия не са достатъчни и че са необходими широко скроени политики.
 
"Братя, нека не се отричаме от човещината, която ни свързва. Тази неделя моля Бог да ни пробуди. Да пробуди глухите ни сърца. Благодаря на жителите на този остров (Лесбос - б.ред.) за всичко, което правят", каза той, цитиран от БТА.
 
Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу каза, че "посрещането на въпроса за миграцията е обща отговорност на Европа" и допълни, че "никой и никога не трябва да позволява употребата на миграционния проблем като инструмент".
 
Посещението на папата в Гърция ще продължи и в понеделник, когато ще се срещне с председателя на парламента Константинос Тасулас и с млади хора.
 
 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 месец

Миграцията била проблем...миграцията се създава от сатанистките организации по света, като неговата.

19

Асан

преди 1 месец

Саудитския крал и ходжата що не си прибират талибаните .... ами ги пращат на остров Лесбос :)))

18

House M.D.

преди 1 месец

"Папата беше придружаван от президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу." Нийче, ти сериозно ли? ПрезидентЪТ? От статията не става ясно дали другарят Хорхе Марио Берголио е обърнал навлеците в правата вяра.