Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации, съобщава БТА.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск. Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач "Белавиа", хотели и туристически агенции.

Наложените днес санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници.

В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.

Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС. Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 1 месец

Кое е по-важно? Изборът на народа или на някой, на който изобщо не му влиза в работата?

40

Христо Христов

преди 1 месец

До Алекс/37"Удри по кухата кратуна на Лукашенко.Да разбере,че не може да се подиграва с ЕС" - всеки се гав'ри с ес. Само кухите кра'туни не могат да го вденат... щот както Борисов им каза: про'сти сте.

39

Боби

преди 1 месец

До Алекс - знаете ли колко са формални тези санкции? Ех аз ти налагам санкции да не влизаш в моята фирма и моя дом. Толкоз. Обаче твоите логистични линии минават през Белорус(ЖП линия до Китай). Ако наложиш истински санкции а не като тези формални. Всички ЕС стоки не могат от там да минават за Китай. Транспортните самолети не могат да ползват Белорус и РФ Въздушно пространство за полети до Азия. И ЕС потенциално ще загуби милиарди само от логистика. Бизнеса дори може някое правителство да свали.