Снимка: БГНЕС

Балтийските страни членки на Европейския съюз предупредиха за възможна военна ескалация вследствие на противопоставянето, възникнало заради мигрантите, които се опитват да влязат в Европейския съюз от Беларус, съобщи ДПА.

Още по темата

В съвместна декларация министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония предупреждават, че струпванията на мигранти, които ЕС смята, че са предизвикани умишлено от Минск, застрашават голям сектор от източния фланг на съюза и дори биха могли да разпалят военен конфликт.

"Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където след това са принуждавани да пресичат границата нелегално. Това увеличава вероятността от провокации и сериозни инциденти, които биха могли също така да (преминат във) военната сфера", се казва в изявлението на министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва, Кале Лаанет, Артис Пабрикс и Арвидас Анушаускас.

Те осъждат "умишлената ескалация на настоящата хибридна атака от страна на беларуския режим".

Тримата министри подчертават подкрепата на балтийските страни за Полша и призовават ЕС "да увеличи своята практическа помощ за подобряване на сигурността по външните си граници".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase