Снимка: БГНЕС
fallback

Ангела Меркел направи още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването си от канцлерския пост, на който прекара 16 години, предаде Асошиейтед прес.

Меркел присъства вчера на първата сесия на новия парламент на Германия, седнала обаче в галерията за ВИП гости. Меркел беше избрана за депутат в Бундестага преди 31 години.

Oще по темата

Законодателите избраха Барбара Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия за председателка на 736-местната долна камара на парламента. Тя наследи на поста Волфганг Шойбле - 79-годишния консерватор и бивш министър на финансите и на вътрешните работи, който е най-дългогодишният член на Бундестага, избран за пръв път през 1972 г.

Връчвайки на Меркел документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер й благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат.

Миналата седмица Меркел беше сърдечно изпратена от колегите си лидери на държавите от ЕС и от бившия президент на САЩ Барак Обама.

В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

La France

преди 2 години

Некадърница, немчyгите съсипаха Европа за трети път.

14

Deutschland

преди 2 години

Меркел беше най-силния и влиятелен европейски лидер и най-могъщата жена на планетата. Под нейно лидерство Германия се превърна в хегемон на обединена Европа. Тя прекара ЕС през серия от кризи чрез типична немска сдържаност и прагматизъм. Моите уважения, г-жо Канцлер! Да живее Германия, да живее Европа!

13

Анонимен

преди 2 години

На пет години по една крачка, към 2030 година може да се отървем от нея.

fallback