Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки на ЕС да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните членки утре и вдругиден.

Oще по темата

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, Фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години.

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Излекуван

преди 2 години

жВМного ви моля помогнете ми да заживея смислен и пълноценен начин на живот !Ще бъда ммого благодарен на хора, които да ми помогнат ! Моля ви !

42

Мене

преди 2 години

Данъка върху газта в Дания е 75% от цената на газта...пример при 2 крони цена на куб. м. - крайния потребител плаща 6,5 крони с включено всичко... Тея тука обичат да плащат...

41

Анонимен

преди 2 години

Ударът от високите цени дойде преди всичко от некадърността на ЕС, от малоумната им енергийна борса, която изобщо не е направена както трябва. Сега имат наглостта да дават акъл на правителствата. Такава наглост не съм виждал. Навсякъде има по-скъп ток заради тях а тази чиновничка има дързостта да напътства. Този съюз вече за нищо не става.

fallback