Снимка: БГНЕС
fallback

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС - ключов принцип на членството в ЕС - като обявява важни членове от договорите на ЕС за "несъвместими" с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

ПОП Грую

преди 2 години

ТОВА ЕС ИЛИ СЕ РЕФОРМИРА И ТРЪГВА ПО БОЖИИТЕ ЗАКОНИ И ПРЕМАХВА САТАНИНСКИТЕ ЗАКОНИ ИЛИ УМИРА ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА САЩ

79

Анонимен

преди 2 години

До 107: "До Анонимен 106 "Глупаво и наивно е да мислим, че ЕС... ограничения на чипа"Много точно казано: тези, които не споделят "ценностите" на еропейската "демокрация", според колегата 107, имали ограничения на чипа. Какво да кажем, след такова изказване, за безграничния му европейски чип?...

78

Анонимен

преди 2 години

БЕЗ КОМЕНТАР, не прилича на СССР, а на Еесовска Зона - 4етвърти райх.

fallback