Снимка: БГНЕС

Полицията в Берлин обяви, че е започнала разследване, след като служители в посолството на САЩ в Германия съобщили за симптоми на т.нар. Хавански синдром, предаде Би Би Си.

Проверяват се „твърдения за атака със звуково оръжие срещу служители на посолството“, които започнали през август, посочва полицията.

От 2016 г. над 200 американски представители са пострадали от този феномен, твърдят американски медии.

Президентът Джо Байдън се зарече в петък да открие „причината и отговорните“ за синдрома.

Заболяването се характеризира с главоболие, проблеми със зрението и други симптоми, по принцип характерни за мозъчно сътресение. Някои от хората, преминали през него, говорят, че чували фокусирани, пронизващи остри звуци, от които им прилошавало.

Няколко души в посолството на САЩ в Берлин са се оплакали от симптоми, характерни за „Хаванския синдром“, съобщи сп. „Шпигел“.

Говорител на мисията отказа да коментира полицейското разследване.

Изявлението на Байдън дойде, след като той подписа законопроект с ангажимент да по-добри здравни грижи и увеличена финансова подкрепа за жертвите. Той обаче определи случаите на „Хавански синдром“ с термина „аномални здравни инциденти“, официалното им название от администрацията на САЩ

Байдън каза, че граждански служители, служители на разузнаването, дипломати и военни по цял свят са били засегнати.

За появата на мистериозното заболяване бе съобщено за първи път през 2016 г. в посолствата на САЩ и Канада в Хавана. След това имаше редица подобни случаи.

Според твърдения на американски медии миналия месец резидентът на ЦРУ във Виена е бил махнат, тъй като пренебрегнал оплаквания от синдрома в посолството на САЩ.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 месец

Слухтенето какво правят другите, води до това!

25

Христо Христов

преди 1 месец

И 1000 синдрома да има, янките ще си останат господарите, а немците - слугите.

24

Коментар

преди 1 месец

Е,то няма как главния вирусолог на света бай Дън да каже че ни напада кубинския вирус и на другия ден да не се появи и в Германистан!))