fallback

Президентът Румен Радев категорично заяви, че България няма да каже "да" на преговорите със Северна Македония за присъединяване към ЕС, докато не бъде призната историческата истина. 

Възможно ли е да има промяна в българската позиция заради силен външен натиск? 
 
"Няма страна в целия ЕС, която да желае повече от България Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Това сме го доказали и демонстрирали през последните 30 г. стотици пъти. Ние ще продължаваме да помагаме", коментира журналистът Любчо Нешков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това е държавна позиция, никой не е поставял под въпрос тази позиция. Не вярвам до края на словенското председателство да има промяна", отбеляза Нешков.
 
По думите му натискът е нещо нормално в политиката, но той не е основният елемент при решаването на този спорт.
 
"Най-важно е да обясним на тези, които смятат, че всичко е ОК, какъв е проблемът. Ние не сме сами в този спорт. Проблемът е, че в Скопие не четат докрай изявленията на европейските политици. Те си харесват част от някое изявление и налагат пред обществото твърдения, които са много далеч от истината. Германският канцлер каза, че не може да има преговори преди приключването на изборите. Къде е натискът срещу България тук?", обясни журналистът. 
 
"Компонентите са насочени към денационализацията, асимилацията, езика на омразата към една единствена държава - България. Единственото нещо, което може да направи България, е да помогне за разкриване на истината и миналото в съседна РСМ. Извършеното след 45-а година е кланица срещу България - става въпрос буквално за геноцид", настоя Нешков.
 
Той е убезен, че властите в Скопие и опозицията трябва да видят действителността и да търсят съгласието и подкрепата на България, а не конфронтация и изтъкна, че македонските патриоти рушат бъдещето на народа си.
 
Според него в Северна Македония няма желание да се намери изход от ситуацията.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Отец Паисий

преди 2 години

Раковски,Левски,Джамбазки,Свиленски,Пирински ....и т.н

63

Gancho

преди 2 години

Не Македонските патриоти,ч Българските пишман патриоти рушат бъдещето ни.Не само нашето бъдеще,но и на съседите ни.

62

Бунгур

преди 2 години

Не тъпани,а... тупани ...

fallback