Снимка: БГНЕС

Членове и симпатизанти на Движението за независимост на Каталуния излязоха по улиците на Барселона в неделя, за да отбележат четвъртата годишнина от референдума, проведен през 2017 г. По данни на Гражданската гвардия е имало около 3000 души, които са призовавали за амнистия в навечерието на делото за екстрадиране на Карлес Пучдемон от Италия, предаде БНР.

Още по темата

С плакати „Спечелихме, искаме независимост“ и призиви в подкрепа на бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон привържениците на идеята за независимост на региона се събраха на площад Франсеск Масия.

Сред протестиращите можеха да се видят председателят на местния парламент Лора Борас, вицепремиерът Жорди Пуигнеро, министри, депутати, политически лидери. Отново се чуха призиви за амнистия на политиците зад граница и край на репресиите към тях от страна на съда и полицията.

Междувременно Карлес Пучдемон пристигна в Сардиния, Италия, където в понеделник по обед се гледа делото за евентуалното му екстрадиране в Испания. Заедно с него са адвокатът му, както и другите двама евродепутати и бивши каталунски министри Клара Понсати и Тони Комин, също издирвани от испанското правосъдие.

Според защитата на Пучдемон италианският съд най-вероятно няма да бърза с взимането на решение. „От съображения за сигурност“ Пучдемон няма да направи изявление преди и след края на заседанието на съда, а ще даде пресконференция в 18.30 вечерта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase