Снимка: БГНЕС
fallback

Увеличаването на цените на електричеството и природния газ, което наблюдаваме в момента, се дължи на повишеното търсене след отчетения спад по време на пандемията от ковид. Това заяви европейският комисар Марош Шефчович, цитиран от ДПА.

Тази тенденция по думите му е допълнена от необичайно ниско предлагане. Цените на едро на природния газ растат от месеци, а цената на електричеството също се повиши значително. Тези ефекти бяха усетени от потребителите в много страни.

Испания заяви на среща на икономическите министри от ЕС, че иска да се създаде платформа за съвместно купуване на газ с цел намаляване на цените.

Няколко евродепутати неотдавна изразиха подозрение, че руският доставчик "Газпром" отказва да се ангажира с доставки по вече съществуващи газопроводи. Те обвиняват Русия, че опитва чрез налагане на високи цени да окаже натиск да се въведе бързо в експлоатация спорният газопровод "Северен поток 2".

Кремъл и "Газпром" отричат да става дума за умишлено манипулиране на пазара. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

НикогаПовечеСДС-Чума

преди 2 години

Скокът на цената е заради пълнените през годините нощни шкафчета,а те се пълнеха поради продажните ни политици,слугуващи и гласуващи срещу заплащане лобизки закони.Сит търбух - за народа сляп и глух."Кой не скача е червен." Помните ли!?

18

не може да бъде!

преди 2 години

При проучване на причините за повишаване цената на тока в Европа английските учени са стигнали до неочаквано откритие -вятърът който вее в главите на бюрократите от Брюксел и Лондон ,не може да задвижи перките на вятърните генератори във вятърните централи!? Невероятно!

17

СМЕХ....

преди 2 години

Ами ше внасяме ток от ЕС....кво ни пречи...??! И без това всичко ни е внос от ЕВРОПА И САЩ.

fallback