Снимка: БГНЕС

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Британското правителство ще оповести утре подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища, съобщава БНР.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.

Коментари Напиши коментар

129

До 15

преди 2 години

Е, има още много да бягат англичаните за да ни стигнат. Там където са те сега, ние го минахме преди 30 години . Ама виж ако говорим за самочувствие ...там са недостижими . Може би ние това трябва да научим

128

До 130

преди 2 години

Защо ти е лошо на душата и защо нещо не ми се виждаш щастлив ? Проверяващ родната преса , заяждаш се с сънародниците си и от позицията на чуждоземец в общество в което никога няма да те приемат за равен .Тъжно... А в ЮК опашки за петрол има и то огромни, и празни рафтове има и инфлация има , и криза има

127

Анонимен

преди 2 години

Ей, дойде време да изкарам прашния бегач от гаража.