Снимка: Pixabay
fallback

Европейската комисия предприема важна стъпка срещу генерирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване и за решаване на неудобствата, които причиняват на потребителите разнообразните и несъвместими зарядни устройства. Многогодишното доброволно сътрудничество с отрасъла сведе броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3 през последното десетилетие, но това не доведе до цялостно решение. Сега вече Комисията предлага законодателен акт, с който да се въведе стандартно решение за зареждането на всички разглеждани устройства.

С днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход.

Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от по-мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС. Това ще бъде основното ударение в предстоящото предложение относно устойчивите продукти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

Бг "професорите" на вашите екрани

10

Анонимен

преди 2 години

Нещо като АК-47 при зарядните.

9

У

преди 2 години

Вместо тези директиви, да има директива да се учи повече и хората няма да ги хвърлят защото "не влиза буксата". Аз примерно съм слагал от стари Нокии, Самсунг за захранване на радио, блутут колонка, за разни диоди, като просто се сменя кабела с подходящ за целта. Горната директива няма да помогне и защото хората искат да е без жици и старото пак ще го метнат в казана. Когато не си хоби-любител или ел инженер, не ти трябва.

fallback