Снимка: БГНЕС

Заплатите в еврозоната са намалени с 0,1% от юни 2020 година, предава ЕU Observer, позовавайки се на информация от Евростат.

Това се случва за първи път от десетилетие насам. Спадът във възнагражденията и разходите извън възнагражденията в 19-членния блок е в противоречие с опасенията, че скорошното ускоряване на растежа на цените би могъл да допринесе за по-високи заплати на работниците.

От Евростат поясниха, че след началото на пандемия са се увеличили и разходите на труд. През второто тримесечие на миналата година е отчетен ръст от 4,3% спрямо същия период на 2019-а.

Още по темата
Статистиката сочи, че  разходите за труд са се увеличили средно с малко над 2 % през последните две години, в съответствие с типичните нива през последното десетилетие.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август - над целта на Европейската централна банка от 2%, което поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и затрудненията във веригата на доставки може допълнително да увеличат цените. Но ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година.

Коментари Напиши коментар

17

Христо Христов

преди 3 месеца

"Спадът във възнагражденията ... противоречие с опасенията, че .... ускоряване на растежа на цените" - работодателите да са спокойни. Брюксел ще вземе от работниците, за да даде на чор'баджиите.

16

Ямболски цървул

преди 3 месеца

Проблемът се решава със спиране на работата на полицията и линч на правителствата.И банкерите омекват.

15

Анонимен

преди 3 месеца

"Спадът във възнагражденията ... е в противоречие с опасенията,..." - работодателите няма от какво да се притесняват. Брюксел взема от работниците, за да даде на чорбаджиите.