Снимка: БГНЕС

Властите на пет града в Нидерландия настояват за законови процедури за забрана на продажбите и доставките на нездравословни храни, т. н. Fast Food, в заведенията за бързо хранене в опит да се борят със затлъстяването, според NL Times.

Става дума за Амстердам, Хага, Ротердам, Утрехт и Ед, предава БГНЕС. Властите в тези градове са изпратили писмо до Пол Блокхайс, държавен секретар по здравеопазването, благосъстоянието и спорта, с молба за повече пълномощия, включително за намаляване броя на ресторантите за бързо хранене.

Отбелязва се, че въпросът за забрана на фаст фуд в заведения за бързо хранене е труден, тъй като градовете имат малко възможности да намалят количеството им в съответствие със закона за околната среда.

"Тъй като разглеждаме храната като индивидуален избор, общините и правителствата не могат да се намесват в това чрез законите за околната среда", казва Аника де Рюйтер, доцент в университета в Амстердам, пред RTL Nieuws.

Министерството на здравеопазването, социалните грижи и спорта работи с общините, за да помогне за подобряване на хранителната среда в регионите.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 4 месеца

До ОфффНе е така. Ние за домашните гозби си купуваме скъпо домашно месо и домашни картофи. Дюнерджийниците не могат да си го позволят защото ще се вдигне цената на дюнера и никой няма да го купува.

24

Deep Zone

преди 4 месеца

Огромен респект за холандците! Фаст фууд-а е една от най-големите отрови! Забрана и за енергийните напитки и гнусната кола!

23

Сметалото

преди 4 месеца

Щатите - макдоналндс на всяка крачка. България - домашни гозби. Аре да погледнем средната продължителност на живота.