Снимка: БГНЕС
fallback
Задължителната ваксинация на медиците в Гърция предизвика масови протести и размирици. Българката Светлана Скилитис, която живее в Атена, казва, че става въпрос за 8000 души, които трябва да се ваксинират, предаде bTV.
 
Всички здравни работници в Гърция от 1 септември трябва да имат поставена поне една доза. Изключение ще се прави само за преболедувалите служители, на които другият сертификат все още е в сила. 
 
Работниците, които не се ваксинират, ще трябва да напуснат работа или ще бъдат уволнени. За частния сектор глобите ще бъдат за работодател и щев размер от 10 до 50 хиляди евро. 
 
В южната ни съседка 60% от населението е със завършен цикъл на имунизация. Последните данни от местното здравно министерство сочат, че още 1 млн. души трябва да се ваксинират, за да се достигне 80% покритие.
Oще по темата
 
"И тук здравната система е в криза. Вече има натиск върху болниците, няма достатъчно хора в сектора. Не знам как ще се справят при положение, че трябва да бъдат уволнени толкова хора", коментира Светлана. 
 
Според нея безредиците на протестите са предизвикани от анархисти и провокатори. 
 
"От 13 септември се въвеждат и мерки за неваксинираните. Те нямат право да посещават затворени заведения - ресторанти, кафенета, дискотеки и барове. Засега няма мерки за музеите и културните събития", каза още Светлана Скилитис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

Егати новината....каза някъква българката и вие го пускате както новина.Поне 50г назад от белия свят

18

Кико

преди 2 години

Защо овчарка носи кривак? Не да се подпира ,а да върне овцата в стадото! Моя колежка с" Две виши" се подиграваше на ваксинацията, сега е в Пирогов и бере душа!

17

Кочо

преди 2 години

Яката ще заразяват когот докопат.

fallback