Снимка: БГНЕС
fallback
Българските граждани, които пътуват за Испания, за да влязат в страната ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. 
 
По информация на българското посолство в Мадрид мярката влиза в сила от 16 август 2021 г. и не важи за пътниците, идващи от Северозападна България, съобщиха от Министерството на външните работи.
 
При влизане в Испания българските граждани, пристигащи от районите Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Югоизточен и Южен Централен, трябва да представят един от следните документи: 
 
- Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС; 
 
- Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразната верижна реакция (PCR), или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, проведен до 48 часа преди влизането в страната, считано от вписаната в документа дата на проведеното изследване; 
 
- Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден; 
- Дигитален сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.
 
Ззвършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната, продължава да се извършва на случаен принцип – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.
 
Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/, както и получаването на QR код след попълването му.
 
Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 години

И какво като имат сертификат за ваксинация, пак могат да заразяват и да разнасят заразата! А в Бг пускат само с едно тестче и никой не ги проследява , а сега се вайкат, че болниците препълнени. Хайде вече, който е заритал да влиза в Бг да кара първо карантина, крайно вреве е да има някаква превенция на идващите отвън!! Вкарват заразата; а после народа ще страда, това нарочно ли го правят за да ваксинират всички масово??? Садизъм е това!!

14

Анонимен

преди 2 години

До: номер 8 Виж, клизма ако искаха, повече щеше да ми хареса от ваксина! Ако мога да избирам между ваксина или клизма, избирам клизма!

13

Анонимен

преди 2 години

мигрантите влизат навсякъде без никакви изисквания, ние ли сме будалите или какво?

fallback