Снимка: БГНЕС
Гърция получи активна международна помощ в гасенето на пожарите. Жителите на остров Евбея опитват да спасят домовете си с жива верига. Европейският съюз финансира възстановяването на изпепелените райони, предаде БНР.
 
Борбата на огнеборците на остров Евбея продължава вече осми ден. Именно там е най-критична ситуацията с пожарите. Голяма част от загасените огнища се разпалват отново. Стотици доброволци се включиха да помагат на пожарникарите.
 
Няколко села са обградени от огъня и всяка къща се гаси. По високите места, до които не могат да достигнат огнеборците, се гаси само по въздух. 17 хиляди семейства са останали без ток.
Още по темата
 
Затруднена е обстановката и в област Аркадия в Пелопонес, където от тази сутрин отново евакуират хора, информират от Гражданска защита.
 
Премиерът Мицотакис благодари на много държави за оказаната помощ и солидарност:
 
"Мащабът на бедствието, особено в Евбия и Атика предизвиква болка в сърцата ни! Искам първо да поднеса своите извинения за всички слабости, които е имало през годините. Напълно разбирам нашите съграждани, които видяха как къщите и имотите им горят!".
 
Европейският съюз отпуска помощ от 500 милиона евро за пострадалите от пожарите и за залесяване на опожарените райони.
 
Днес отново температурите се покачват до 42 градуса, сочат прогнозите, с висок риск от пожари на островите в Егейско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase