Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Предложени промени в законодателството на ЕС биха принудили компаниите, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви, да събират подробности за получателя и подателя.

Предложенията ще направят криптоактивите по-проследими, смятат от Европейската комисия, и ще помогнат за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма.

Новите правила също биха забранили предоставянето на анонимни портфейли за криптоактиви. Предложенията могат да отнемат до две години, за да станат законни.

Комисията се аргументира, че прехвърлянето на криптоактиви трябва да се подчинява на същите правила за борба с изпирането на пари като банковите преводи.

„Като се има предвид, че прехвърлянето на виртуални активи е обект на подобни рискове за пране на пари и финансиране на тероризма като преводи на банкови средства ... следователно изглежда логично да се използва един и същ законодателен инструмент за справяне с тези общи проблеми“, пише комисията.

Докато някои доставчици на услуги за криптоактиви вече са обхванати от правилата за борба с изпирането на пари, новите предложения ще "разширят обхвата на тези правила за целия крипто-сектор, като задължат всички доставчици на услуги да извършват надлежна проверка на своите клиенти", обясни комисията.

Съгласно предложенията, компания, която прехвърля криптоактиви за клиент, ще бъде задължена да включва тяхното име, адрес, дата на раждане и номер на акаунт, както и името на получателя.

Дейвид Джерард, автор на Attack of the 50 Foot Blockchain, коментира пред Би Би Си, че "това е просто прилагане на съществуващите правила за крипто. Това идва от 2019 г."

Той каза, че въпреки че това са европейски предложения, въздействието им ще достигне много по-далеч.

„Ако искате да правите реални пари, трябва да следвате правилата за реални пари“, каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

За да станат законни, предложенията ще се нуждаят от съгласието на държавите-членки и Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Az

преди 2 години

Ще ме хванат за долу подписания.

10

КрумСтрашни

преди 2 години

То хубаво ама аз да мога да си добавям карти от цял свят пък нека ме знаят кой съм

9

Анонимен

преди 2 години

До До 2 - Затова позлваш нелицензираните такива ;)

fallback