Снимка: БГНЕС
73 процента от испанците смятат, че младите ще живеят по-зле от родителите си. Това показва изследване на испанския Център за социологически проучвания, предаде БНР. Песимизмът им е пряко свързан с пандемията от COVID-19.
 
Преди такова мнение са имали близо 49 на 100 от испанците, а тези които са оптимисти по отношение на бъдещето на младите са намалели от 29% на 8,5% .
 
Проучването разкрива още неравенствата и проблемите, с които се сблъскват младите хора в Испания. 54,2% от анкетираните споделят, че младите се смятат за "второкласни граждани с по-лоши позиции и възможности" от тези на родителите си и на останалите възрастни хора.
 
Според 47,4% причината за това е "липсата на възможности за работа". 85% казват, че пандемията води до увеличаване и на социалните неравенства.
 
За близо 70 на сто от младите основният проблем по време на COVID пандемията са ниските заплати и едва 6,2% поставят на първо място стреса или умората.
 
Почти 60 на сто от младите испанци мислят, че живеят по-зле от връстниците си в другите европейски страни и само 1,7% считат, че са по-добре. 82% пък смятат, че публичните администрации "не правят достатъчно, за да подкрепят и помагат на младите хора".
 
Седем от десет испанци са единодушни "богатите хора да плащат повече данъци".
 
Що се отнася до детската бедност, 96,9% от испанците смятат, че една от мерките, които правителството трябва да предприеме е "насърчаване на заетостта на техните родители".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase