Снимка: БГНЕС
Броят на жертвите от опустошителните наводнения в Европа вече достигна до 108 в петък, повечето от които в Западна Германия. Аварийно-спасителните служби продължават да издирват изчезнали хора, предаде БГНЕС.
 
Предполага се, че са загинали в Северна Германия при свлачище, предизвикано от наводнения, съобщи АФП.
 
Стотици продължават да са в неизвестност в страната, докато броят на загиналите в Белгия скочи до 15 с над 21 000 души, останали без ток в един регион.
 
Люксембург и Холандия също бяха удавени от проливни дъждове, наводнили много райони и принуждавайки хиляди да бъдат евакуирани в град Маастрихт.
 
Най-тежко обаче беше засегната Германия, тъй като нищо неподозиращите жители бяха изненадани от потопа, наречен "потоп на смъртта" от най-продавания германски ежедневник „Билд“.
 
"Страхувам се, че ще видим пълната степен на бедствието едва през следващите дни", заяви канцлерът Ангела Меркел от Вашингтон късно в четвъртък, където се срещна с президента Джо Байдън.
Още по темата
 
В някои райони улици и къщи бяха наводнени, докато коли лежаха преобърнати на улици след преминаване на водите. Някои области бяха напълно откъснати от външния свят. В Арвайлер няколко къщи се срутиха изцяло.
 
Най-малко 24 души са потвърдени за мъртви в Ойзкирхен, един от най-силно засегнатите градове на север.
 
"Моята съпричастност и сърцето ми са насочени към всички онези, които в тази катастрофа загубиха близките си или които все още се тревожат за съдбата на хора, които все още са изчезнали", каза Меркел пред репортери във Вашингтон.
 
Има опасения от препълването на близкия язовир.
 
Броят на жертвите в Северен Рейн-Вестфалия (СРВ) достигна 43. Така националните жертви досега станаха най-малко 93, съобщиха властите в петък.
 
Предполага се, че броят на жертвите вероятно ще продължи да нараства, тъй като голям брой хора все още са в неизвестност в СРВ и Райнланд-Пфалц, най-тежко засегнатите провинции.
 
В опустошения окръг Арвайлер в Райнланд-Пфалц около 1300 души са в неизвестност, въпреки че местните власти казаха на „Билд“, че големият брой вероятно се дължи на повредени телефонни мрежи.
 
Герд Ландсберг, ръководител на Германската асоциация на градовете и общините, заяви, че щетите вероятно ще стигнат до "милиарди евро".
 
Силните бури върнаха изменението на климата в центъра на предизборната кампания в Германия преди изборите на 26 септември, отбелязващи края на 16-те години власт на Меркел.
 
Германия "трябва да се подготви много по-добре" в бъдеще, каза вътрешният министър Хорст Зеехофер, добавяйки, че "това екстремно време е следствие от изменението на климата". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase