"Българското домакинство на форума за инициатива „Три морета“ цели не само да събуди инвестиционен интерес в България, но и да породи сътрудничество между български и чужди компании, които да започнат да развиват общи проекти". 
 
Това заяви д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), в ефира на предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.  
 
"Самата инициатива е многопластова и съчетава икономическа и политическа част. Това ще е едно от малкото събития след избухването на пандемията с подобен мащаб в света. Очаква се да присъстват лидерите на страните-членки на инициативата, на партньорски държави, големи компании като Google, Amazon, SpaceX", каза Таков.
 
Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. 
 
"Инициативата се осъществява с подкрепата на администрацията на САЩ, но това не означава някакви различия с Брюксел", каза Таков. "Макар да включва само дванадесет държави, тя е отворена и в бъдеще могат да се присъединят и други държави", допълни той. 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase