Снимка: Pixabay
Юни месец беше най-горещият в историята на метеорологичните статистики във Финландия и в някои райони на Швеция, температурите от неделя граничат с абсолютни рекорди в Големия север на Европа. Температурите там в момента варират между 30 и 35 градуса по Целзий, предаде Франс прес.
 
В Кево, намиращ се на север във Финландия, бяха отчетени 33,5 градуса по Целзий. Това е най-високата температура, отчетена в тази част на страната, от рекорда от 34,7 градуса по Целзий през 1914 г.
 
Юни месец е бил най-топлият във Финландия от началото на воденето на подобни статистики там през 1844 г. Средната температура е била 16,5 градуса по Целзий. Подобрен беше рекордът за юни, поставен през 50-те години на миналия век.
 
В съседна Швеция юни също беше най-топлият месец, регистриран някога в Стокхолм (средно 19,3 градуса по Целзий). Така бяха подобрени рекордите от 2018 г. и 2019 г. в тази насока. На национално ниво юни 2021 г. е бил третият най-топъл месец юни, откакто се водят подобни статистики.
 
В Норвегия бяха регистрирани вчера 34 градуса по Целзий в Салтдал, в окръг близък до полярния кръг. Това е най-високата температура, отчетена в страната от началото на годината. Тя е само с 1,6 градуса по Целзий по-малка от абсолютния национален рекорд.
 
В много места на Норвегия бяха регистрирани образно казано "тропически нощи", което означава, че температурите не падат под 20 градуса по Целзий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase