Снимка: БГНЕС
Във Франция премахнаха почти всички карантинни ограничения. Гражданите вече могат свободно да седят в ресторантите, да посещават масови културни и спортни събития, да ходят на църква и да отсядат в хотели. Затворени остават само нощните клубове, които трябва да отварят от 6 юли, съобщава „Евронюз“.
 
Напредъкът на ваксинацията и намаляващият процент на заболели позволяват на френските власти да премахнат ограниченията. Лекарите и политиците обаче напомнят, че миналото лято ситуацията беше същата и всичко завърши с тежка есенна вълна. Тази есен в Париж се очаква и четвърта вълна.
 
"Вариантът „Делта“ се разпространява и то много бързо. Той отчете 10% от новите случаи миналата седмица, за което ви разказах. Сега делът му се е удвоил", каза Габриел Атал, представител на френското правителство.
 
Каталуния вече отчита ръст в броя на новите случаи. Регионалните власти разрешиха безплатна ваксинация за граждани на 16 години. Планира се и създаването на мобилни центрове за ваксинация за онези райони, където степента на заразяване е най-висока или за тези, където няма достатъчно стационарни точки.
Още по темата
 
В Шотландия в понеделник бяха регистрирани 3285 случая на ден, което е нов антирекорд. Увеличението е особено високо сред младите хора. Това е свързано с продължаващото Европейско първенство по футбол - младите шотландци гледат мачове в барове. Но мнозина се заразяват по сватби, на работа и в училище.
 
Футболът притеснява и британците, и италианците. Четвъртфиналната среща между Англия и Украйна трябва да се проведе в Рим в събота. Лондон вече призова сънародниците си да гледат мача у дома, а не да тръгват по заведения.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase