Снимка: архив, БГНЕС

Долната камара на френския парламент прие закон, позволяващ на самотни жени и лесбийки достъп до оплождане ин витро, предаде Асошиейтед прес.

Законът за биоетиката, внесен от правителството на френския президент Еманюел Макрон, беше одобрен с 326 гласа срещу 115 "против". Мярката беше очаквана отдавна от групи за защита на правата на общността на ЛГБТ, които оказваха натиск за приемането й, откакто Франция легализира еднополовите бракове през 2013 г.

Новият закон разширява достъпа до процедури като изкуствено и ин витро оплождане, които в момента са запазени само за хетеросексуални двойки. Тези процедури са безплатни във Франция и това ще се прилага и към лесбийките и самотните майки.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че френските власти се готвят да въведат новия закон в сила възможно най-бързо, така че първите деца може да бъдат заченати до края на годината.

Гласуването отбелязва края на продължили две години дебати в парламента. Консервативното мнозинство в Сената отхвърли неведнъж тази мярка, но последната дума има долната камара на парламента.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase