Кадър: YouTube
fallback

Българи от района на Южна Моравия разказват за опустошителното торнадо там. Нашите сънародници споделят, че стотици автомобили са се опитали да напуснат местността в първите часове след бедствието. На много места връзката с мобилните оператори е била прекъсната, нямало е електричество, разказват още сънародниците ни.

Опустошаващото бедствие заварва д-рТаблов и семейството му на път към България. Пътуват с кола, когато на магистралата започва буря.

Oще по темата

„Свари ни точно на отсечката между Бърно и Братислава. Почти вече напускайки Чехия, на 5 километра от границата, притъмня изведнъж, започна да вали много силно дъжд, после го обърна на град, много голям град, като тенис топка големина. Толкова голяма. Понеже видяхме, че не е възможно да продължим да пътуваме и видяхме, че хората спират под мостовете камиони, коли, всичко, и ние намерихме един мост, спряхме под него да изчакаме. След като премина вече градушката, решихме да продължим, защото валеше само вече силен дъжд“, разказва Таблов пред bTV.

Сънародникът ни и семейството му се разминават на няколко километра със стихията.

„И се оказа, че реално явно е минало точно покрай нас, защото на 500 метра видяхме един камион, обърнат между платната настрани и от другата още един, счупена платформа на две, един  микробус и той обърнат на пътя. И на няма и 300 метра по-нататък видяхме и жиците за високото напрежение как лежат на средата на пътя и са блокирали изобщо възможностите за пътуване и там ни спряха. Дойдоха почти веднага полицаи и отцепиха региона и ни задържаха там“, допълва той.

Семейството изчакало над четири часа на магистралата, докато не бил създадена организация с обходни маршрути.

Само на 3 километра от семейството на Таблов торнадото удря най-силно и поразява съседните села.

„Имахме всъщност късмет, защото аз даже мислех да продължавам да пътувам, но жената ми каза „остани под моста, виж колко силно става“.

Разминават се само с материални щети. „Чист късмет. По следите, по тия огънати електрически стълбове, които аз такова нещо не съм виждал, сгънати като вейки и този обърнат тир… Смятам, че е минало от там. Най- вероятно идвайки от селата, които е опустошило, защото и дърветата бяха със счупени клони, имали сме голям късмет“, казва Таблов.

Към момента няма данни за пострадали сънародници, обяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

Само да науча езика и веднага бих заминал в Чехия. Страхотна държава, красиви жени.

18

Анонимен

преди 2 години

До АнонименТози "БОГ" за който си писал, може да е просто климатичното оръжие ХААРП , отвори Тубата, там има доста видеа и материали за климатичните оръжия. Големите си играят, а малките невинни хора понасят всичко.

17

Анонимен

преди 2 години

Знаете ли, че в миналото , Люксембург е бил управляван от чехи, чешка аристокрация и е имало много чехи там?

fallback