Снимка: БГНЕС

Европейският съюз реши да се откаже от възможността да купи 100 милиона дози от ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19 и обмисля да дари други 100 милиона дози, ако бъдат поръчани, заявиха европейски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Обсъжданията свидетелстват за намаляване на доверието към еднодозовата ваксина, която първоначално беше изтъквана като важна за успешната ваксинация в Европа, но впоследствие до голяма степен отиде на по-заден план след проблеми с безопасността и доставките.

В края на март ЕС е оставил да изтече срокът за поръчка на 100 милиона допълнителни дози, казаха трима европейски служители, пряко запознати с договорите с производителите на ваксини, разкривайки поверителна клауза от споразумението с "Джонсън и Джонсън", която не е била оповестявана досега.

Съгласно договора ЕС е поръчал 200 милиона дози от ваксината и е имал възможности да купи още 200 милиона на два отделни транша.

Срокът за втората възможност за останалите 100 милиона дози изтича в края на юни, но още не е взето решение дали тя да бъде упражнена, казаха източниците.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира въпроса.

Снабдителните проблеми на компанията може да имат роля за решението.

Коментари Напиши коментар

21

ботокса

преди 1 месец

Да ги сложат на децата.

20

Анонимен

преди 1 месец

Аз си правих файзер. Никакви странични реакции нямах, освен лека болка в рамото на втория ден. Някои колеги имаха температура след втората игла за един ден, други главоболие за 1 ден. Други колеги получиха модерна, само една колежка имаше подуване и зачервено рамо за около 3 дни. Доста познати си направиха астра. Почти всички имаха температура, отпадналост и болки в тялото на другия ден, някои за два дни. Това беше.

19

Moko866

преди 1 месец

Абе ,философи !Я,някой да пише от много знаещите не се ли е ваксинирал ?Само плямпате тук и чакате да Ви падне от небето нещо.Споделете мнения от другите ваксини ?От първо число !Я,да прочетем?