Снимка: Pixabay
Юрген Конингс, крайнодесен бивш войник, вече повече от седмица се издирва в Белгия. Медиите в страната днес научиха, че дузина други хора са поставени под полицейска защита заедно с най-известния белгийски епидемиолог, предаде БГНЕС.
 
Полицията все още издирва бившия военен, който от години се наблюдава службите след отправяне на заплахи за убийството на най-известния белгийски вирусолог Марк Ван Ранст. Конингс е заподозрян и в планирането на нападение срещу джамия.
 
Днес медиите, позовавайки се на полицейски източници, разкриват, че други хора също са били поставени под защита от страна на белгийските власти, но все още няма подробности за самоличността им.
 
Властите казват, че всички са потенциално застрашени, докато Конингс се укрива, но не всички имат връзка със здравния сектор.
 
Първоначално се смяташе, че бившият войник е взел на прицел хора, свързани със санитария и мерки срещу COVID-19, но медиите съобщават, че сред тези с повишена защита е и адвокат.
 
Обвинението не потвърждава тази информация. Междувременно правителството е под силен натиск от парламента и обществеността, за да даде убедителни отговори как властите са позволили на екстремист, който потенциално е склонен към насилие, да бъде част от армията толкова дълго с достъп до тежки оръжия. Министърът на отбраната Лидивин Дедондер не изпитва лична отговорност и обяви радикални промени и санкции при военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase