Снимка: архив, БГНЕС

Белгийските власти са решили да прекратят постепенно употребата на векторни ваксини срещу COVID, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че ваксините на "АстраЗенека" и "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") създават твърде много затруднения - несигурни доставки, ограничения за употреба при различните възрастови групи, възможни тежки странични ефекти.

Още по темата

Предвижда се остатъкът от поръчаните количества от тези препарати да бъде дарен за по-бедните държави по света.

Досега в страната първа доза ваксина са получили 49 на сто от пълнолетните граждани, а 21 на сто - по две дози. Местни експерти не са единодушни дали целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните е достатъчна за овладяване на епидемията. Според някои от тях би било добре ваксинираните да бъдат 85-90 на сто от общия брой на населението, особено след като ваксините не дават пълна защита на всички имунизирани.

По последни официални данни в Белгия жертвите на новото заболяване от миналата пролет достигат 25 000, а заболелите надхвърлят един милион. Отчита се, че в последните седмици се наблюдава трайно подобрение по всички показатели.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

34

Мая

преди 6 месеца

Това не е вярно, моля тази статия незабавно да бъде премахната това е чиста дезинформация

33

Додо

преди 6 месеца

"възможни тежки странични ефекти."========================Хаха, Вавилон започна с половон уста да признава горчивата истина за отровната инжекция, неправилно и фалшиво наричана "ваксина"!

32

Анонимен

преди 6 месеца

Отсвирват векторните ваксини ,ама сега с РНК ваксините си го вкарват яко.Ще гледаме още рамбовци в действие