Снимка: Pixabay
fallback

Посланикът на Беларус към институциите на ЕС е бил привикан днес в Европейската служба за външна дейност заради отклоняването вчера на граждански самолет към Минск за принудително приземяване. Това съобщи европейската дипломатическа служба.

Oще по темата

Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа. Той е чул също, че според ЕС Минск е направил поредна стъпка за заглушаване на опозицията със задържането на журналиста Роман Протасевич, пътувал в отклонения полет.

По-късно днес Европейският съвет ще обсъди случая и е възможно да приеме решение за налагане на допълнителни санкции срещу висши беларуски служители. ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации. Санкциите са в сила до догодина и са по повод потушаването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент. ЕС настоя по-рано днес Протасевич да бъде незабавно освободен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Сплескан натовец

преди 2 години

ЕС и нато да горят в пъкала!

42

ББ

преди 2 години

и прекратете ровенето в компютъра ми...не можете да ме уплашите,Справедлив и Свободен Свят за децата ни!!!

41

Анонимен

преди 2 години

До Нелегален Аз по-скоро се придъжам към традиционната логика: Кой ще се възползва?И вече се възползва! Само международна комисия ще разсее мъглата.

fallback