Снимка: БГНЕС
fallback

Ако някой има стратегическа позиция да наблюдава всички хора, стъпващи на малкия италиански остров Джиджлио, това е Розалба Пелигрини. Нейният бар и сладкарница Fausto е с изглед към пристанището, където фериботите пристигат от Порто Санто Стефано - град на тосканския полуостров Монте Арджентарио. В понеделник малко хора, главно туристи и колоездачи, слязоха от кораба

"Видяхме няколко нови лица, идващи през последните няколко почивни дни, но иначе е много, много тихо", казва тя пред The Guardian.

Това може да се промени сега, след като Италия отмени карантината за туристите, пристигащи от страните от ЕС и Шенгенското пространство, както и от Великобритания и Израел. Карантината е премахната и за посетители, пътуващи от САЩ, Канада, Япония и Обединените арабски емирства, които са тествани за COVID-19 преди полетите си. Всички туристи ще трябва да предоставят доказателства, че са били напълно ваксинирани с одобрена от ЕС ваксина, че са се възстановили от вируса или са получили отрицателен резултат от PCR тест 48 часа преди пътуването.

Подобно на други малки италиански острови, Джиджлио следващата седмица ще ваксинира цялото си население от около 1400 души, както и сезонните работници, тъй като се подготвя за летния сезон.

"Постигнахме изненадващо добър сезон миналото лято, въпреки че започна късно", добавя Пелегрини. "Но беше дълга и тежка зима. На практика всички живеем от туризма, така че това е от основно значение за оцеляването на острова."

Джиджлио може да се похвали с няколко девствени залива с кристално чиста вода и е рай за разходките, но е известен най-вече извън Италия с трагедията на Коста Конкордия - круизният кораб, който частично потъна само на метри от брега на острова през януари 2012 г.. 32 души загинаха при инцидента. Огромният ръждясал корпус на кораба се извисяваше над пристанището на Джиджлио, привличайки много туристи, преди да бъдат премахнати през юли 2014 г.

Оттогава Серджо Ортели, кметът на града, работи усилено, за да популяризира острова сред чуждестранни туристи.

"По време на периода на Коста Конкордия много хора избягваха Джиджлио, тъй като го свързваха с този ужас", казва Ортели. "Затова направихме голяма туристическа кампания по целия свят и организирахме културни събития, за да се опитаме да върнем хората. Джиджлио не е голям остров, но е приветлив и ние сме готови да приемем хората."

Ортели очаква всички островитяни да бъдат ваксинирани до края на следващата седмица. "През юни миналата година станах първият кмет в Италия, който задължи хората да носят маски за лице навън", заяви той. "Сега, когато разполагаме с ваксината, се надявам да стана първият кмет, който премахна изискването за маски за лице навън."

На острова има много ентусиазъм относно ваксината. "Всички сме готови да го направим", казва Федерика Андолти, която работи в Bumbabar - бар и ресторант в Giglio Castello, средновековно село, кацнало на върха на острова. "Доскоро само тосканците можеха да ни посещават или онези, които имат втори дом тук. Надяваме се на добър сезон и такъв без COVID-19. "

Италия представи своя "зелен пропуск" за пътуване преди пускането през юни на еквивалента на ЕС, за да се опита да спаси индустрия, която преди пандемията представляваше 14% от БВП.

"Малко страни са толкова преплетени с туризма, колкото Италия“, каза Марио Драги, министър-председател на Италия, този месец.

Наред с плана, програмата за ваксинация в страната се ускори през последните седмици. Над 28 милиона души са получили една доза от вторник, докато почти 9 милиона са напълно ваксинирани. Италия регистрира 4452 нови инфекции във вторник и още 201 смъртни случая, тъй като правителството на Драги допълнително облекчи ограниченията, включително съкращаване на нощния комендантски час и потенциалното му премахване на 21 юни. Всички 20 региона на Италия, освен долината на Аоста, сега са в нискорисковата "жълта зона", което позволява на хората да пътуват свободно.

Изследователският институт "Демоскопика" направи оптимистична картина в понеделник, изчислявайки, че най-малко 39 милиона чуждестранни и местни туристи ще пътуват в Италия това лято, което е с 12% повече от миналата година.

"Планът за ваксина и зелена карта за пътуване несъмнено са стимули за процеса на възстановяване на туризма", казва Рафаеле Рио, президентът на "Демоскопика", пред агенция Ansa.

От другата страна на морето, в Монте Арджентарио, хора като Стефания Маркони, която управлява хотел Torre di Cala Piccola, с изглед към малък залив, разчитат на възстановяването.

Хотелът отвори врати в петък. "Започваме да получаваме резервации, но както миналата година, трябваше да инвестираме много в подготовката. Много работа трябва да се свърши, за да се гарантира, че всички са в безопасност", казва Маркони. "Но ние сме много ентусиазирани да заработим отново и сме готови да приветстваме хората обратно."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

парадокси!

преди 2 години

До Black SeaОт първи по смъртност от вируса - сега първи откриват сезона! Останаха чувалите!

1

Black Sea

преди 2 години

Аман от жабарите, малко страни били толкова преплетени с туризма колкото тях. Я да видим: Гърция, Испания, Португалия, Кипър, Хърватска, Малайзия, Тайланд, Карибските държави, Коста Рика, Мексико и пр. и пр., че даже и България. Не спряха да реват тия мизерници. Щото не кажат колко помощ цункаха от ЕС преди да си отворят устата? Дали е стигнало до тях.....друг въпрос. Нашите политици са им ученици.

fallback