Снимка: Pixabay
fallback

Преговорите по казуса с европейския здравен сертификат продължават. На този етап няма съгласие по всички елементи от т.нар. ваксинационни паспорти.

„Европейският здравен сертификат цели предоставяне на хармонизираната рамка за улесняване на свободното движение в Европейския съюз, но страните членки искат да си запазят своите прерогативи в областта на здравеопазването и сами да решават за какво ще бъдат използвани тези сертификати. Европейският парламент настоява да бъдат признавани в своята цялост“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред БНР.

Oще по темата

Той очаква в началото на юни общоевропейският сертификат да бъде гласуван и до края на юни той да бъде факт.

„Много зависи днес дали ще се получи решение“, призна Ковачев.

Спорен момент се очертава около PCR тестовете – въпреки наличието на отрицателен такъв, някои страни налагат задължителна карантина, посочи Ковачев.

Вторият проблем касае серологичните тестове. Анализ на някои научни служби сочи, че на този етап не е правилно да се признават и те, но ЕП настоява поне да бъдат отбелязани в дигиталния сертификат.

„В крайна сметка ваксинацията се извършва, за да има антитела в нашето тяло, които да се борят срещу вируса и е нелогично, не може да се обясни как така тест за антитела, позитивен, няма да бъде признат или даже не се позволява да бъде включен в сертификата“, коментира Андрей Ковачев.

Държавите членки са по-склонни да я има тази възможност, уточни евродепутатът.

„Да бъде включена поне като опция в сертификата и страните, които пожелаят, могат да го признават този тест за антитела. Това е една от битките, които днес ще бъдат водени. Защото много от хората, включително в България, нямат в началото на своето заболяване PCR тест, който да покажат“, обясни евродепутатът.

Предвижда се положителен такъв тест за шест месеца от провеждането му също да бъде признаван, поясни Андрей Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

до Алтерниращ вегани

преди 2 години

И още нещо. Фармаиндустрията печели от болните, не от здравите. Ако всички имахме перфектна имунна система нямаше да има фармаиндустрия. Ако всички имаме слаба имунна система, фармаиндустрията ще управлява света... Това ми е мнението за ваксината... :)

29

до 44 от славянин

преди 2 години

''до Славянин,човека ти го написа, но ти си прекалено т/п че да го разбереш. Не се хаби лягай си!''Човекът въобще не схваща какъв ш.з.фр.низъм е написал, както и ти!

28

Анонимен

преди 2 години

"Потресаващи глупости и лъжи си изпонаписал, но последната цепи спейстаймконтиниума." - Относно това, че в Норвегия се смята, че да умреш от Астра е по-вероятно отколкото от Ковид, което съм написал и по-долу, мога да кажа, че днес.бг имат статия за това. Дали е вярно или не питай днес.бг. Относно броя на заразените може да погледнеш какво е определението за "болен" от повече от 100 години насам. Едното условие е да има симптоми. Относно броя на умрелите от ваксина почакай 5-6 години и тогава...

fallback