Снимка: БГНЕС
Европейци, които имат насрочени интервюта за работа, разказват как са били задържани и изхвърлени от Обединеното кралство въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в страната. Сред изританите въпреки закона има и българи, пише "Монитор".
 
Според британският в. "Гардиън", който цитира разговори с пътуващи, задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата. Това се е случвало дори и в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа.
 
Има и случаи, когато влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени тажове). В случаите на интервютата за работа обаче се получава объркване относно това дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и след това да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза.
 
Според правилата на вътрешното министерство на теория това е възможно, както и това посетителите без работни визи да участват в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Въпреки тези разпоредби десетина европейци, основно млади жени, миналата седмица са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките на 48 часа.
 
Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Граждани на Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. За случая с българите посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.
 
Испанка, в интервю за "Гардиън", разказва, че за кратко е била настанена в центъра и никой не й е казал какво става. След три дни е била освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция.
 
Жената споделя още, че смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.
 
Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години.
 
Променила решението си, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет. След това жената е била качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа.
 
Обвинява авиокомпанията си – властите ѝ обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията, Vueling, това е работа на властите в съответната страна). "Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава."
 
Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.
 
Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради "условията и продължителността на задържането", макар да е обхванало "малък брой граждани".
 
"Гардиън" цитира британския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала "няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато "няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти". 
 
По думите му на гражданите трябва да могат да осъществят контакт с посолството, което "очаква да бъде уведомявано" своевременно при задърането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.
 
Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase