Снимки: Getty
fallback

Навършват се 40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II. Сред обвинените за нападението са и трима българи, които впоследствие съдът оправда.

Денят е 13 май 1981 г. Една благословена аудиенция оставя кървав отпечатък върху световната история. Четири куршума, изстреляни някъде сред развълнуваната тълпа на площад "Сан Пиетро" в Рим, пронизват тежко папата.

Спусъка натиска турският гражданин Мехмет Али Агджа, който е задържан незабавно. Година по-късно атентаторът стреля отново – този път срещу България.

"Сергей Антонов беше с мен по време на обучението", казва той.

Агджа твърди, че е обучаван от КГБ заедно с Антонов. Новината за българско участие в нападението негово величество Симеон Сакскобургготски научава в Мадрид, където живее тогава.

"Много неприятно чувство, че ни обвиняват колективно – България, българи и български връзки", смята той.

От обикновен държавен служител Сергей Антонов се превръща в чудовище, посегнало на Светия отец. Близо 4 години по-късно той е освободен, защото няма доказателства.

"Той беше наистина в окаяно състояние на духа. Аз съм била при него в дома му в опит да направя интервю с него. Когато чуеше думите Италия, папа, атентат – той буквално настръхваше, отказваше да комуникира. Сама видях това преди да почине, когато опитах да направя интервю с него", разказа журналистът от "24 часа" Алексения Димитрова.

Папа Йоан Павел II посещава България за първи път през 2002 година – повече от 20 години след атентата. Тогава последният български цар - Симеон Сакскобургготски, е министър-председател.

"Седнахме след церемонията и той каза: Искам да остана с Вас, един момент. Прегърбен ме погледна в очите и ми каза: Имам две работи, които искам да споделя с Вас. Искам да знаете от мен, че няма връзка с България покушението", разказа цар Симеон пред Bulgaria ON AIR.

"И подчерта: Да, много неща са били казани, но за мен пряко участие не е имало", добави Сакскобургготски.  

Същата година Народното събрание отпуска пенсия от 160 лв. на Сергей Антонов за особени заслуги. През 2007 година той умира в дома си в София в пълна мизерия.

"Донякъде хората имат къса памет, според каквото ги интересува в новините и според хода на събитията", каза още цар Симеон II.

Така четири изстрела опитаха да обърнат хода на Студената война, но съсипаха съдбата на един невинен българин, а датата и до днес се помни като Деня на апокалипсиса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

съвременик

преди 2 години

Агджа е избягал от турски затвор с помощта на нашите и турските служби. Бил е обучаван у нас за терористична дейност. Кръстосвал е България с фалшив паспорт и е бил отседнал в Ню Отани. Пистолетът,с който е стрелял е придобит у нас. Кой навремето раздаваше пищови?

50

Анонимен

преди 2 години

Първо, гражданинът Симеон Сакскобургготски никога не е бил "негово величество", както незнайно защо пишете в статията.Второ, няма защо точно него да каните - със същия успех можеше да поканите всеки българин, роден по онова време.Трето, дори папата каза, че "българската следа" в случая е измислица.Можехте да напишете една наистина хубава статия, но предпочетохте гъзолизането.

49

Анонимен

преди 2 години

Даже да има ,какво значение има? Това е винаги работа на определена група от хора,не на цяла държава. Даже при война на определена държава срещу друга народа няма вина,решенията се взимат от управляващите или определени служби. Такива теми не ме засягат,аз за себе си знам,че не съм убиец и не съм престъпник.

fallback