Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия не изключи да се наложи Република Северна Македония (РСМ) и Албания да започнат по различно време преговорите за присъединяване към ЕС.

Още по темата

Становището на ЕК остава непроменено - бихме искали първата междуправителствена конференция и за двете държави да бъде свикана възможно най-скоро, защото са изпълнили условията, посочи говорител на комисията. Той поясни, че за тази цел Съветът на ЕС трябва да утвърди преговорните рамки.

По думите на говорителя еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е на мнение, че ако по спора за РСМ не се получи съгласие, възможно е да се обмисли разделяне на двете страни. Говорителят поясни, че подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС.

Във вторник следващата седмица в дневния ред на Съвета на ЕС по общи въпроси е предвидена точка за разширяването. В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев, съобщи днес говорител на комисията. Той отбеляза, че според ЕК Албания е изпълнила всички изисквания и това ще бъде докладвано на Съвета на ЕС.

 

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 месец

Византия е наименование на източната римска империя тоест едно и също.

37

Анонимен

преди 1 месец

албания е корумпирана държава, живееща по свои закони.

36

Анонимен

преди 1 месец

Makzit.