Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу КОВИД-19 на китайската лаборатория Синовак. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Във ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква COVID-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.
Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.
През февруари ваксината на Синовак бе разрешена в Китай; разрешена е също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция. (БТА)

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 месеца

Вярвам повече на китайската и руската ваксини. Който иска да си бие ГМО ваксините ,дето сега правят съсиреци ,а утре-автоимунни заболявния

7

vlady

преди 4 месеца

До АнонименНека да е допотопна - дава дългосрочен и пълноценен имунитет след среща с цял вирус. РНК измишльотините не могат да осигурят пълноценно задействане на имунната система.

6

Анонимен

преди 4 месеца

То епидемията свьрши те взеха да проучват нещоСлава на европеиските социалистически републикиЛенин е с нас