Снимка: БГНЕС

Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи май във Франция, предаде Ройтерс. Протестиращите се събраха въпреки ограниченията заради коронавируса. Те настояха за социална и икономическа справедливост и изразиха съпротивата си срещу правителствените планове за промяна на помощите за безработица. Близо 300 демонстрации бяха организирани в Париж и други градове, включително Лион, Нант, Лил и Тулуза.

Повечето протести бяха мирни. В Лион обаче полицията разпръсна група от около 200 човека, които хвърляха пиротехнически средства, заявиха властите. В Париж, където бяха разположени 5000 полицаи, бяха арестувани 17 души. Облечени в черни дрехи демонстранти с качулки влязоха в сблъсъци с органите на реда или хвърляха камъни и кофи за боклук. Полицията каза, че е попречила на анархисти да се групират.

В германските градове бяха разположени хиляди полицаи, които са в готовност преди очакваните по-късно днес демонстрации в цялата страна по случай Първи май, предаде ДПА. Масови акции ще проведат както крайнолеви, така и крайнодесни. Общият брой на митингите и шествията ще е около 20. Над 5000 полицаи ще са по улиците на Берлин, където миналата година митингите на този ден бяха съпроводени с насилие, особено след смрачаване.

Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да отбележат Първи май на централния площад Таксим в Истанбул. Съобщава се за над 200 арестувани и десетки ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase