Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Дания отнема правата за пребиваване на сирийци въпреки призивите на ЕС да не депортира никого у дома, коментира електронното издание "ИЮ Обзървър".

Скандинавската страна е първата държава от Европейския съюз, която отнема разрешения за жителство на сирийци на фона на скорошни твърдения в Дания, че Дамаск вече не представлява риск за завръщането им, предаде БНР.

Европейската комисия по-рано тази седмица отказа да коментира конкретно датските решения, подчертавайки вместо това, че Дания трябва да спазва "всички основни права".

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел миналия ноември отправи обаче по-директно послание.

Той каза, че сирийците, които се завръщат в родината си, са изправени пред принудителна мобилизация, безразборни арести, насилие, физическо и сексуално насилие.

Над 6 млн. души са насилствено разселени в самата Сирия, а 80% живеят под линия на бедност.

Според скорошен доклад на базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището принудителната мобилизация в армията е сред най-големите причини сирийците да не се завръщат у дома. Задължително в армията служат всички мъже на възраст от 18 до 42 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

Да мюсюлманите превзеха Европа.Не го ли разбират тия *** политици Уж Европейци.Какво искат още да ни колят децата на улицата.Няма да стане.Колко деца избиха? Няма да търпим повече.КРАЙ-До- Тук.

24

2

преди 3 години

Дания е много зле с бежанците, вече са на места 15 - 25 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Не работят и висят на врата на данъкоплатеца със претенции за религиозни права и строящи джамия след джамия. Това не са емигранти... ТОВА Е НАШЕСТВИЕ...ТОВА Е БЕДСТВИЕ.

23

Анонимен

преди 3 години

Не знам за нормален българин, на когото му пука за тия. Ако има - кажете кои сте. И щом мой приятел, който е сириец и много добър лекар казва, че тия не са никакви сирийци, а са чарколяци от племена ... И основният въпрос остава. Тия какво могат да работят? Защото аз ще дам работа на български ром преди да я дам на някакъв си "бежанец". С какви пари се измъкна - напиши книга. В САЩ ще я купят. "Как бачкатори ме биха в България" е добро заглавие.

fallback