Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Френският Сенат прие на първо четене оспорвания проектозакон "срещу сепаратизма", насочен към прояви на религиозен екстремизъм и в защита на светската държава.

С 208 гласа "за" и 109 "против", преобладаващо дясната горна камара на френския парламент гласува още по-твърди мерки в закона за защита на републиканските принципи, който предизвиква остра полемика, предаде БНР.

Текстът предвижда нови ограничения на носенето на натрапчиви религиозни символи на обществени места като национални състезания или басейни, както и забраната им за непълнолетни.

Сенатът иска и забрана на религиозни практики във висшите учебни заведения.

Предвижда се и строг контрол на финансирането на религиозни сгради, както и затваряне на нелицензирани частни училища заради екстремистки  практики, както и спиране на детски надбавки за неходене на училище.

Затова пък домашното обучение няма да бъде забранено.

Мерките се простират и до електоралните практики със забрана на листи или кампании, основани на комунитаризъм и затваряне.

Предстои двете парламентарни камари да се споразумеят за окончателен текст, за който последната дума има Националното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

La France

преди 3 години

Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Франция е най-великата страна!Vive la Republique! Vive la France!

24

Анализатор

преди 3 години

Франция ли-тя отдавна вече е в Африка.Искаш светска държава ама друг път-сегашният вече го няма

23

P.S.

преди 3 години

Много е лошо когато хора като вас владико не си знаете мястото - това първо сега ще перифразирам една английска поговорка:Смърт, данъци и член 13.Има поговорка, че в живота човек може да се измъкне от много неща без две - смъртта и данъците на държавата.Да ги направим три за щастие, че много хубави неща в тази държава не се случиха именно заради неспазването на ш.и.б.а.н.и.я член 13 от Конституцията и пак поради същата причина се случиха неща, които не трябваше!

fallback