Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В Испания днес се очаква да пристигнат първите дози на ваксината на „Янсен“ (фармацевтична компания на „Джонсън&Джонсън“).

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че те ще бъдат разпределени веднага между автономните региони , за да се ускори имунизацията на хората между 70- и 79-годишна възраст, предаде БНР.

През следващите два месеца и половина ще бъдат доставени общо 5,5 милиона дози от ваксината на „Янсен”, 300 000 през април, 1 300 000 през май и 3 900 000 през юни. Тъй като тя е само от една доза, това означава, че до края на юни с нея ще се ваксинират 5,5 милиона души.

Oще по темата

Въпреки че ефективността ѝ според клиничните проучвания е по-ниска от тази на „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”, тя е ефикасна срещу британския, южноафриканския и бразилския щам на коронавируса.

Ваксината на „Янсен” беше одобрена преди месец от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация. Това се случи само 10 дни след като получи разрешение за употреба и в Съединените щати, където до този понеделник бяха ваксинирани над 6,5 милиона души , според данни, предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Съобщени са 4 случая на тромбози, довели до смъртта на един пациент. След разследване Европейската агенция по лекарствата съобщи миналия петък, че на този етап не е ясно дали има причинно-следствена връзка между ваксинацията с „Янсен” и тромбозите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

"4 случая на 6 милиона" - да забраним лекарството! "3 починали на 100 от вируса" - да затворим държавата! Това е ефекта на "демокрацията" - всички си мислят, че са информирани и всички вдигат шум за неща, които не разбират, а някои използват момента да насаждат паника.

10

Анонимен

преди 3 години

Хахаха тази ваксина я спират вече в поредната държава, тези тъпуънгери ще я купуват :)

9

Ние символично

преди 3 години

Ние няколко хиляди - щото не верваме на ваксините? Или щото просто да кажем, че имаме - но за без пари толкоз.

fallback