Снимка: БГНЕС
fallback
Испания постигна нов рекорд за ваксинация за един ден - над 450 000 дози са поставени на 8 април, съобщи БНР. Данните изнесе министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Той припомни, че целта на правителството е до лятото да са ваксинирани 33 милиона от испанците, което представлява 70% от населението на страната. Досега с първа доза са близо 7 160 000 души, а с двете – над 3 070 000. 
 
Експерти изчисляват, че за да достигне целта Испания трябва да увеличи степента на досегашната ваксинация два пъти и половина. Това означава всяка седмица да се имунизират 1 400 000 души. Здравните власти смятат, че това е възможно да се постигне, ако договорените доставки с "Пфайзер", "Модерна" и "Янсен", се спазят. 
 
От тях през април се очакват 6 милиона ваксини. Ваксинирането с "АстраЗенека" остава проблемно заради постоянно променящите се правила. При насрочени 29 000 ваксинации в четвъртък в Мадрид са се явили едва 10 800 души. Според регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро причината за това е недоверието към ефективността на "АстраЗенека", както и въведеното ограничение от централното правителство с нея да се ваксинират само хора между 60 и 65 години.
Oще по темата
 
"Няма ваксина, която в техническото си досие да включва възрастови критерии за ваксинация", заяви той и поиска от кабинета на Педро Санчес на хората под 60 години да може доброволно да се поставя "АстраЗенека", за да не спира ваксинирането.
 
Искането му се очаква да бъде обсъдено в сряда на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който заседават заедно централното и регионалните правителства. 
 
На него ще се разгледа и възможността тези, които вече са получили първа доза от АстраЗенека да получат втора от друга ваксина или да останат само с една.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

парадокс

преди 3 години

А в ПОРТУГАЛИЯ в същото време ,без много ваксинации-само 6 смърни случаи за деня.В Испания-149 смъртни случая-данните са за 9-ти април ,в същия ден Португалия-5 смърни случая. Португалия тепърва започва да ваксинира.

8

Анонимен

преди 3 години

горките хорица

7

Анонимен

преди 3 години

Има известна грешка-става въпрос не за Испания, а за България. И не за един ден, а за 4 месеца и половина....

fallback