Снимка: БГНЕС

Папа Франциск нарече Възкресението на Христос надежда за помирение и успокоение за засегнатите от пандемията. Понтификът каза това в неделя в традиционното великденско обръщение „Към града и света“, което за втора поредна година се произнася не от балкона на базиликата „Свети Петър“, а от самата църква, предава TACC, цитиран от Агенция "Фокус".

Поради сегашните ограничителни мерки присъствието на вярващи на площада беше невъзможно, a около 200 души участваха в Великденската служба. Обръщението на папата беше излъчен на живо по телевизията, както и на множество интернет платформи. "Възкресението на Христос не е мираж, не е махване с магическа пръчка, не е индикация за изход от трудната ситуация, в която всички се намираме. Пандемията все върви с пълна сила, икономическата и социалната криза удря особено по най-бедните и въпреки това, а това е наистина скандално, военните конфликти не спират, а военните арсенали само нарастват “, каза понтификът.

"Твърде много насилие продължава да има по света! Господи, ти си нашият свят, помогни ни да победим манталитета на войната. Нека тези, които са станали пленници на тези конфликти, особено в Източна Украйна и в Нагорни Карабах, да се върнат живи и здрави при техните семейства. Господи, внуши на правителствата по света да спрат новата надпревара във въоръжаването. Исусе Христе, дай мир на любимата и измъчвана Сирия, където милиони хора живеят в нечовешки условия ", каза папа Франциск Той спомена и други зони на конфликти в Близкия изток, Йемен, Либия, „където най-накрая се вижда краят на годините на враждебност“, а също и Мианмар, „където се борят за демокрация“.

"Възкресението на Христос е надежда за всички, които страдат от пандемията, за болните и тези, които са загубили близки. Възкресението на Христос е също надежда за всички млади хора, които са принудени да се откажат от посещаването на образователни институции и общуването с приятели от дълго време. Нуждаем се от реални взаимоотношения с други хора, а не от виртуални, особено във възрастта, когато се формира личността “, каза папата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase